BY : NOOR AISHAH BT AZIZ
Rata-rata tempat kalau kita pergi jalan-jalan mesti ada yang jual jelly ball ni , harga pulak mak ai…satu cucuk yang ada 5 - 7 biji jelly ball tu boleh mencecah RM 7.Aduh ! mahal betul kan…kalau sorang je anak takpa..kalau ramai hehe memang nangislah harga dia.
So , kali ini saya nak share resepi ringkas Jelly Ball yang saya guna….dijamin jadi,menjimatkan kos dan anak-anak dapat makan puas.Malahan bukan itu sahaja, jelly ball ni boleh diolah dijadikan bahan didalam minuman koktel juga. Jom kita tengok resepinya .
Bahan-bahan yang digunakan :
- 1
pek serbuk jelly 10g plain ( Serbuk Konnyaku Happy Grass )
- 1/2
pek (5g) serbuk agar plain ( saya pakai Brand Swallow Globe )
- 250g
gula
- 1200g
air
- Kordial
lion ikutlah nak perisa apa ( Saya guna perisa Sarsi , Jagung , Laici &
Strawberry )
Cara-cara membuatnya :
1. Satukan serbuk jelly, serbuk agar-agar dan gula dan campurkan dalam air. Masak hingga mendidih.
2. Sentiasa kacau bagi semua bahan larut, bahagikan kepada beberapa bahagian. (Saya buat bahagi 3 je). Setiap bahagian letak dua sudu besar kordial.
3. Tuang dalam acuan dan tutup. Kalau tak ada acuan bulat ni boleh jer guna mana-mana acuan yang ada. Biar suam sikit baru masuk peti ais. Siap!
Tip:
1.
Masa tuang bancuhan ke acuan tu pastikan penuh ye…kalau tak jelly ball kita tak
akan dapat bentuk yang bulat dan montel…hehe , jangan risau kalau masa tutup
acuan tu dia meleleh..itu kita punya indicator yang paling penting untuk
memastikan jelly ball tu bulat….yg meleleh kat tepi acuan tu boleh makan
tau..jangan buang pula..hehe…ok selamat mencuba.
pergh terliur tengok gambar nya.tq yang share resepi
ReplyDelete